در این مطلب برخی از پرسشهای متداول را پاسخ خواهیم گفت، در صورت تمایل شما نیز پرسشهای خود را برای ما به آدرس info@JahanCompressor.com ارسال کنید.
بدون مقدمهی بیشتر و بدون هیچ ترتیب خاصی به سراغ سوالها میرویم:
۱. چگونه در مناطق سردسیر به ویسکوزیتهی مناسب روغن در کمپرسور اسکرو، که تلورانس (رواداری یا خورند) بسیار کمی دارد، دست می یابیم؟
نیازمندیهای ویسکوزیته روغن کمپرسور هوای فشرده اسکرو بسیار حداقلی است، در صورتی که ویسکوزیته بالاتر باشد اصطکاک داخلی سیال را گرم کرده و ویسکوزیته آن را می کاهد. برای مثال در منفی ۴۰ درجه سانتیگراد تنها نیاز است که روغن به میزان کافی برای شروع به کار کمپرسور باد صنعتی سیالیت داشته باشد؛ از آن به بعد گرمایش داخلی کمپرسور روغن را به جریان وامیدارد.
۲. اینترکولر در کمپرسورهای روتاری چه کار می کند؟
مبدلهای حرارتی اینترکولر و رادیاتورها یکی هستند؛ چگونگی کارکرد آنها نیز یکسان است. هوای ورودی به اینترکولر از چند کانال دارای فین گذرانده می شود تا به میزان ۳۰ درصد، حدودا، خنک شود. کانالها با ژاکتهای آبی یا هوا احاطه شده اند. اینترکولرها در انواع هواخنک، روغنخنک و آبخنک موجود هستند.
۳. بالاترین فشار عملیاتی کمپرسورهای هوای روتاری چقدر است؟
غالب کمپرسورهای روتاری اسکرو برای عملیات کارآمد میان ۹۰ تا ۱۲۵ psi طراحی شده اند. برخی کاربریها نیز نیازمند حجم هوای بالای فشرده در فشارهای میان ۴۵ تا ۶۰ psi هستند.
۴. کمپرسور پیستونی نوع دیگری از کمپرسور باد صنعتی است. چرا کمپرسور پیستونی بازدهی کمپرسور اسکرو را ندارد؟
کمپرسور پیستونی در قیاس با کمپرسور اسکرو، به موجب هدررفت بیشتر ناشی از حجم کلیرانس، مقاومت حاصل از شیرهای مکش و تخلیه و نشت گاز میان پیستون و سیلندر، کارایی پایینتر و مصرف انرژی بالاتری دارند؛ همچنین در صورت وجود مایعات در هوای فشرده آسیبپذیرترند.
۵. آیا کمپرسورهای روتاری اسکرو بدون روغن هستند؟ oil-free هستند؟ در هوای فشرده آنها ذرات روغن وجود ندارد؟
کمپرسور هوای فشرده اسکرو در دو نوع بدون روغن یا همان oil free و روغنی یا oil inject ساخته می شوند.
۶. آیا جایگزینی کمپرسورهای پیستونی با کمپرسورهای روتاری به صلاح است؟
تکنیکهای فشردهسازی میان کمپرسورهای روتاری و پیستونی متفاوت است. در صورتی که به دنبال کمپرسور باد صنعتی با تراکم و فشار عملیاتی بیش از ۲۴ بار هستید، کمپرسورهای روتاری برای شما مناسب نیست. کمپرسورهای پیستونی توان تولید فشار های بسیار بالا تا ۱۰۰ بار را دارند، این در حالیست که کمپرسورهای روتاری (اسکرو یا اسکرول) ظرفیت هوادهی بیشتری دارند (دبی یا حجم هوای خروجی آنها بیشتر است).
۷. چه نوع کمپرسور روتاری برای توربینهای گازی استفاده می شود؟*
در توربینهای گازی از کمپرسورهای هوای جریان محوری یا axial flow استفاده می شود. کمپرسورهای چند استیجی جریان محوری دارای نسبت فشار یک به ۱۴/۵ هستند.
۸. برتری اصلی کمپرسور هوای فشرده اسکرو در چیست؟
برتری کلیدی و شاید تنها برتری برجستهی این کمپرسورها به نسبت کمپرسورهای پیستونی بهرهوری بالاتر آنهاست.
۹. تفاوت دو نوع کمپرسور باد صنعتی اسکرو و کمپرسورهای روتاری چیست؟
احتمالا چارت زیر بیشترین کمک را به شما خواهد کرد؛ کمپرسورهای اسکرو نوعی از کمپرسورهای روتاری هستند.
۱۰. کدام کمپرسور بهتر است؟ اسکرو یا اسکرول؟
هرکدام از این کمپرسورهای باد مزایا و معایبی دارند، تفاوتهای آن را می توان در موارد زیر دانست:
الف) کمپرسور اسکرول کمصداتر است.
ب) کمپرسور اسکرول به نسبت کمپرسور اسکرو قطعات کمتر و طراحی سادهتری دارد.
ج) ظرفیت هوادهی کمپرسور اسکرول بسیار بیشتر است.
د) هر دو گرانتر از کمپرسور پیستونی هستند، کمپرسور هوای فشرده اسکرو گرانترتر.
ه) المنت یا واحد هواساز کمپرسور اسکرول آسیبپذیرتر از المنت کمپرسور اسکروست.
و) دمای هوای فشرده خروجی کمپرسورهای اسکرول بسیار بالاست.
ز) کمپرسورهای اسکرول به ذات بدون روغن یا oil free طراح شده اند ولی کمپرسورهای اسکرو در هر دو نوع بدون روغن و روغنی ساخته می شوند.
ح) نگهداری هر دو بسیار اهمیت دارد و برای جلوگیری از زنگزدگی و خوردگی هر دو می بایست حداقل یک بار در هفته استفاده شوند.
کمپرسور باد صنعتی چیست؟
کمپرسور باد صنعتی به مثابه باتری عظیم و نیرومندی توان مورد نیاز صنایع و معادن را با بهرهگیری از توان هوای فشرده تامین میکند. نخست آنکه همه جا امکان بهرهگیری از نیروی برق نیست، دیگر آنکه انعطاف ابزار پنوماتیک یا بادی به مراتب بالاتر از ابزار و تجهیزات برقی است، امنیت آن نیز به همچنین. کمپرسور باد صنعتی هوای محیطی را دریافت کرده و متراکم میسازد. هوای متراکم که گاه تا چند ۱۰ بار فشار عملیاتی دارد در مخزن هوای فشرده ذخیره شده و در صنایع یا معادن و راهسازی با لولهکشی هوای فشرده توزیع شده به نقاط مصرف و ابزار پنوماتیک و بادی منتقل میشود.
کمپرسور باد صنعتی اقسام متنوعی از جمله کمپرسورهای روتاری و کمپرسورهای دینامیک دارد. کمپرسورهای دینامیک که بر انواع محوری و توربوکمپرسور امکان هوادهی هوای فشرده در دبی بسیار بالا را دارد. دبیهایی که گاه عجیب و غریب به نظر می آید. کمپرسور باد صنعتی در صنایع غذایی، دارویی، خودروسازی، نفت و گاز و پالایشگاهی، پتروشیمی، شیشه و آجر و نیز در مصارف متحرک و پرتابلی که از کمپرسور دیزلی بهره میبرند کاربرد دارد. از جمله مصارف کمپرسور دیزلی پرتابل میتوان به حفاری معادن، نگهداری خطوط لوله، حفر چاه آب، نیلینگ ساختمان، راهاندازی ابزار پنوماتیک ساختمان و راه اندازی دریل واگن پنوماتیک اشاره کرد.