کمپرسور اسکرو، پیستونی و یا اسکرول، تمامی مدل‌های کمپرسور باد صنعتی درگیر ۶ دسته از آلاینده‌های موجود در هوای فشرده ورودی و خروجی به دستگاه هستند. این ذرات بسته به مصرف هوای فشرده نهایی، که ممکن است صنایع مختلفی از غذایی تا رنگ، از آزمایشگاهی تا نفتی و از پالایشگاهی تا بافندگی را شامل شوند، می بایست به میزان مورد نیاز مدنظر قرار گرفته و در صورت نیاز پاکسازی شوند. برای مثال هوای خروجی از کمپرسورهای اسکرو به دلیل روغن موجود در سیستم خنک‌سازی المنت هواساز و نیز بهره‌گیری از روغن در روانکاری قطعات به صورت پیش‌فرض آغشته به ذرات روغن مایع خواهد بود؛ در نتیجه صنایعی مانند مواد غذایی و دارویی و یا در رنگ‌پاشی که ذرات روغن مانع از رنگ‌پاشی صحیح میشود، مصرف‌کنندگان به سراغ کمپرسورهای بدون روغن که در بازار به کمپرسور oil free یا کمپرسور هوای خشک مشهورند، میروند.

کمپرسور اسکرو اویل فری

در داخل محفظه تراکم یا المنت کمپرسور اسکرو اویل فریْ پاشش روغن نداریم. روغن داخل المنت کمپرسور اسکرو روغن پاششی سه وظیفه بر عهده دارد، پاکسازی، خنکسازی و روانکاری که هر سه منجر به افزایش بهره وری کمپرسور می شوند. در کمپرسور اسکرو اویل فری به دو شکل بهره وری کاهش یافته را ارتقا می دهند. کاهش کلیرانس یا فاصله روتورها با دیواره سیلندر و بکارگیری روکش خاص بر روی روتورها که عموما از جنس تفلون و یا دی سولفید مولیبدنوم است.

البته غیبت روغن در محفظه فشرده سازی کمپرسور اسکرو اویل فری بدین معنا نیست که هوای فشرده خروجی از این کمپرسورها کاملا عاری از روغن خواهد بود. روغن در سایر قسمت‌های کمپرسور جریان دارد و همچنین در هوای محیطی ورودی نیز روغن و بخار روغن وجود داشته است. برای اطلاع دقیق‌تر از افسانه‌های اشتباه در مورد کمپرسور اسکرو اویل فری کلیک کنید.

کمپرسور اسکرول

کمپرسورهای اسکرول در مقایسه با کمپرسورهای پیستونی و اسکرو به صورت پیش‌فرض هوای فشرده خشک و عاری از روغن تحویل مصرف کننده می دهد.

معمولا روغن که در کف پوسته قرار دارد توسط یک پمپ روغن از طریق محور الکتروموتور به یاتاقان‌های پایینی، میانی و بالایی میرسد. در بالای سطح روغن، گاز تبرید شده از طریق مجرای ورودی وارد فضای دور الکتروموتور و مارپیچ ها می شود. رجوع شود به معرفی کمپرسور اسکرول

در ادامه به بررسی ۶ مورد از اصلی‌ترین آلودگی‌های موجود در هوای فشرده خروجی کمپرسورهای هوای فشرده میپردازیم. عموم این موارد در میان کمپرسورهای اسکرو، پیستونی و اسکرول مشترک میباشد چون غالبا از هوای محیط و هوای ورودی نشئت میگیرند:

ذرات و غبار موجود در هوای محیط

به طور متوسط در یک مترمکعب از هوای یک محیط صنعتی حدود ۱۴۰ میلیون ذره و غبار وجود دارد.

حدود ۸۰ درصد این ذرات اندازه ای کمتر از ۲ میکرون دارند. این اندازه کوچک تر از آن است که فیلتر هوای کمپرسور بتواند مانع ورود آنها به درون کمپرسور شود

بخارات آب ، قطرات مایع آب

در هوای محیط بخار آب وجود دارد. قابلیت هوای فشرده ،  برای نگهداری رطوبت در خود،  وابسته به دمای هوا می باشد. هر چه دما بالاتر باشد هوای رطوبت بیشتری را در خود نگه می دارد. در حین فشرده شدن هوا، دما بشدت بالا می رود. که این امر موجب می شود هوا به راحتی تمام رطوبت موجود را در خود نگه دارد. بعد از آنکه هوا در مخزن کمپرسور وارد شد، دمای هوای رفته رفته پایین می آید و سبب می شود بخار موجود در هوا به آب تبدیل شود. این آب به همراه هوا از کمپرسور خارج می شود و در صورتی که از درایر(Dryer) استفاده نشود، منجر به خردگی و زنگ زدگی ماشین آلات می شود.

ذرات جدا شده از مخزن و سیستم لوله کشی

بعد از مدتی ممکن است بخش  هایی از سیستم لوله کشی که زنگ زده یا دچار پوسیدگی شده است، بر اثر فشار هوا جدا شده و به همراه جریان هوا به حرکت در می آید.

میکرو ارگانیسم ها

باکتری ها و ویروس ها به درون کمپرسور کشیده می شود. محیط گرم و مرطوب فضای مناسبی برای رشد این میکرو ارگانیسم ها می باشد. در هوای محیط در هر یک متر مکعب ۳۸۵۰ میکرو ارگانیسم وجود دارد.

روغن مایع

در اکثر کمپرسورهای صنعتی روغن نقش اساسی در سیستم تراکم و روان کاری دارد. در فرایند فشرده شدن هوا، بخشی از این روغن وارد هوا می شود و همان میزان روغن پس از تراکم در حجم کمتری از هوای فشرده حاضر خواهد بود؛ در نتیجه هوای فشرده خروجی نسبت به هوای ورودی محیطی غلظت روغن بیشتری در خود دارد. ترکیب روغن و رطوبت محیط اسیدی ایجاد می کند که سبب خردگی دستگاه ها می شود.

بخار روغن

همواره در هوای محیط ذرات روغن ناشی از هیدرو کربن هایی که به صورت کامل نسوخته اند وجود دارد. میزان این هیدروکربن ها از ۰٫۰۵ الی ۰٫۵ میلی گرم در هر مترمکعب هوا متغیر است.

تماس با شرکت